VNSU
Image default
Banen en opleidingen

Dingen om te onthouden bij het inhuren van vrienden

werk zoeken

Ik ben vroeg begonnen. Tegen de tijd dat ik 17 werd, was ik partner in een snelgroeiend bedrijf. Ik besloot een goede vriend van mijn vader uit te nodigen om te werken, en ik was verheugd dat hij met mijn voorstel instemde.

Maar vanaf het begin voelde ik me ongemakkelijk. Deze man kent me al sinds de dagen dat ik onder de tafel liep. Ik heb mezelf nooit als zijn baas kunnen zien. Hij ervoer soortgelijke gevoelens. De situatie escaleerde toen een vriend van mijn vader te laat op zijn werk kwam en vroeg vertrok, gastvrijheidsrapporten vervalste en deals maakte met klanten waarover hij niemand had verteld totdat de cheque kon worden geïnd. Ik wist niet wat ik moest doen. Toen ik mijn zorgen uitte, kalmeerde hij me op vaderlijke toon en zei dat alles in orde was. Toen ik klaagde over schendingen van de regels, verweet hij me naïef te zijn. Na bijna een jaar van lijden (dat ik mezelf eigen maakte), heb ik hem eindelijk ontslagen.

Ik heb gezworen dat ik nooit meer vrienden zou aannemen. Mijn argumenten omvatten overwegingen dat maar weinig vriendschappen zo’n dramatische verschuiving kunnen overleven en dat je een vriend of baas kunt zijn, maar niet beide tegelijk.

Sindsdien ben ik volwassener geworden en heb ik gelukkig geleerd dat mijn redenering niet helemaal correct was. Ik heb de vriendschap tussen superieuren en ondergeschikten geobserveerd en bestudeerd – en heb zelfs beide rollen bekleed – en nu weet ik wat er nodig is om een ​​dergelijk partnerschap succesvol te laten verlopen. De belangrijkste factor is de juiste balans tussen geduld en eerlijkheid voor en tijdens het wervingsproces. Hier leest u hoe u verder moet.

Begin niet over aannemen te praten, tenzij u de kandidaat later kunt afwijzen. Vraag jezelf af: “Als ik met hem over werk praat, kan ik dan later zeggen: ‘Ik kan je deze plek niet aanbieden?'” Als je dat niet kunt, ben je bij voorbaat gedoemd. Als je in een situatie waarin het de juiste beslissing zou zijn om een ​​vriend een positie te ontzeggen, je geen nee kunt zeggen vanwege je eigen onzekerheid of twijfels over de emotionele volwassenheid van je vriend, overweeg dan niet eens of je de baas van deze persoon wilt worden . Anders zult u om logische redenen of uit angst het ermee eens zijn, waar u later zeer veel spijt van zult krijgen. U zult zijn activiteiten niet effectief kunnen beheren wanneer hij voor u gaat werken.

Als uw vriend de kwestie van een plaats al aan de orde heeft gesteld, weiger dan eerlijk om erover te praten. Zeg: “Ik denk niet dat ik tegelijkertijd je baas en je vriend kan zijn.” U kunt echter te maken krijgen met wrok, maar als hij u echt beledigd voelt, betekent dit dat hij u zou gaan minachten als u hem zou ontslaan.

Geef jezelf een zijspoor. Als je besluit serieus te overwegen om een ​​vriend in te huren, wees dan objectief over je verwachtingen en leg jezelf uit dat je het idee waarschijnlijk zult moeten opgeven. Als je vriend (in) teveel verwacht van deze functie, heb je bij voorbaat verloren. Moedig zijn fantasieën niet aan. Zeg iets als: ‘Ik begrijp de mogelijke voordelen van werken op één plek. Toch lijkt het mij dat deze situatie meer nadelen dan voordelen heeft. Ik zou deze mogelijkheid willen analyseren, maar wil u alleen waarschuwen dat ik twijfel aan de deugdelijkheid van dit idee. “

Bespreek vooraf grenzen. Laat u niet misleiden door te denken dat een goede vriend zijn vrijwel zeker een goede werker is. Soms kan een geweldige vriend lui, kleinzielig, wrokkig, oneerlijk of zelfs intrigerend zijn. Laten we eerlijk zijn, soms kunt u zich zo gedragen. Probeer, voordat u de professionele kwaliteiten van een kandidaat onderzoekt, samen na te denken over hoe u het hoofd kunt bieden aan moeilijke situaties. Vraag je vriend bijvoorbeeld hoe hij zal reageren als:

je maakt zijn beslissing ongedaan;
je geeft een negatief oordeel over zijn werk;
je bent het publiekelijk oneens met hem;
hij zal het publiekelijk niet met je eens zijn;
je begint hem te dwingen een moeilijk doel te bereiken of ongemakkelijke tijdslimieten te stellen;
je geeft iemand anders een project waaraan hij graag zou willen werken;
u weigert hem een ​​promotie.

Door deze scenario’s van tevoren te bespreken, kunt u allebei nadenken over de uitdagingen waarmee u in uw nieuwe relatie te maken kunt krijgen. Dit zal het voor jullie beiden gemakkelijker maken om de nodige psychologische grenzen op te bouwen als je van plan bent de baas te zijn, niet de vriend. Als u niet gelooft dat u zich aan deze grenzen kunt houden, is het beter om niet af te spreken om samen te werken. In een dergelijk geval zou de aanwervingsbeslissing in feite betekenen dat u uw verplichtingen jegens het bedrijf lager stelt dan de belangen van uw vriend. Je verliest dus dit spel zonder het zelfs maar te starten.

Ik heb ooit een soortgelijke situatie meegemaakt. Ik werd aangenomen als consultant om de prestaties te evalueren van een medewerker van hoog niveau die een goede vriend van mij was. De raad van bestuur van het bedrijf had twijfels over hem en wilde dat ik aanbevelingen deed om de situatie te verbeteren. De gemeente wist van onze vriendschap, maar dwong me toch in te stemmen met deze baan. Nadat ik de les had geleerd die ik in mijn jeugd had geleerd, liet ik de raad weten dat ik het project kon verlaten. Ik zei dat ik met mijn vriend wilde praten voordat ik mijn definitieve antwoord gaf.

Ik begon ons lange gesprek tijdens de lunch, waarbij ik onmiddellijk mijn verantwoordelijkheid afwijst: ik vertelde hem dat de evaluatie van zijn werk zou plaatsvinden ongeacht of ik weigerde of niet, en ook dat zelfs als ik ermee instemde, mijn gevoelens voor hem geen invloed zouden hebben op de uiteindelijke aanbevelingen . Ik verzekerde hem echter dat ik zou weigeren als hij ervoor koos de beoordeling door een andere adviseur te laten doen, of als hij dacht dat deze situatie een negatieve invloed zou hebben op onze vriendschap.

In een poging om de grenzen van de nieuwe relatie van tevoren te onderhandelen, legde ik hem uit dat er een kleine kans was dat ik tot de conclusie zou komen dat het bestuur hem zou moeten ontslaan. We bespraken openlijk hoe ieder van ons zich in een vergelijkbare situatie zou voelen. Uiteindelijk zei hij: “Ik heb liever dat het wordt gedaan door iemand die ik ken die van me houdt dan door iemand wiens oordeel of motivatie ik kan betwijfelen.”

Ik ging akkoord met het aanbod dat aan mij werd gedaan. Naarmate het project vorderde, werd het me vreselijk duidelijk dat ik de problemen die ermee gepaard gingen niet kon vermijden. Mijn vriend had moeten worden ontslagen. Ik zal niet bedriegen, ik heb mijn conclusie veel langer doorstaan ​​dan ik het met een vreemde zou hebben gedaan. Toch baarde ik me iets minder zorgen over mijn aanbevelingen, aangezien ik in eerste instantie alle mogelijke opties besprak. Ik voelde me zelfs vereerd om betrokken te zijn bij zijn vertrek uit het bedrijf. Deze situatie gaf mij de mogelijkheid om niet alleen een eerlijke oplossing voor de organisatie te bieden, maar ook een soepele overgang voor mijn vriend.

Hij heeft de firma enkele jaren geleden verlaten. We hebben elkaar onlangs ontmoet op de bruiloft van onze gemeenschappelijke vriend. Toen we elkaar persoonlijk ontmoetten, in plaats van elkaar te negeren, omhelsden we elkaar.

Vrienden inhuren voor werk is riskant. Maar met de juiste aanpak kan de dreiging van het ruïneren van de vriendschap worden vermeden en zelfs versterkt.

 

 

https://www.vindazo.be