VNSU
Image default
Banen en opleidingen

Waarom kiezen voor een opleiding tot verkeersregelaar?

Je hebt vast wel eens verkeersregelaars gezien, en misschien dacht je toen bij jezelf dat dat je eigenlijk wel een leuke baan zou lijken. Je hebt namelijk een belangrijke taak: ervoor zorgen dat het verkeer zelfs binnen uitzonderlijke situaties veilig blijft. Maar dan is de vraag: Hoe wordt je eigenlijk verkeersregelaar? Je wordt verkeersregelaar door een verkeersregelaar opleiding af te leggen. Dit is een vrij korte opleiding van slechts drie dagen waarin je precies leert hoe je onder verschillende omstandigheden het verkeer veilig kan houden, hoe chaotisch het ook wordt.

Zo kort?

Drie dagen lijkt misschien een beetje kort voor een opleiding tot een complete beroepsgroep, maar de werkelijkheid is dat je als verkeersregelaar het meeste leert door de ervaring van het werk zelf. Op dag één van de opleiding leer je namelijk de verkeersregels en leg je een theorie-examen af, en op de andere twee dagen leer je hoe je de verkeersregels in de praktijk toe moet passen in zowel nagespeelde verkeerssituaties als in het echt. Op de laatste dag van de opleiding leg je ook een praktijkexamen af. Het echte werk kan nu beginnen.

Hoe ziet het werk van een verkeersregelaar eruit?

Natuurlijk weet je al ongeveer wat een verkeersregelaar doet, maar hoe ziet de dag van een verkeersregelaar er eigenlijk uit? Een verkeersregelaar weet niet altijd van te voren hoe zijn dag eruit gaat zien. Soms is al van tevoren bekend waar het verkeer geregeld moet worden, maar soms zorgt een onverwacht incident ervoor dat ergens toch onverwacht verkeersregelaars nodig zijn. Op zo’n moment wordt de verkeersregelaar opgeroepen om zo snel mogelijk naar de locatie te komen. Dan is de dag grotendeels auto’s naar de juiste plek sturen. Soms zal er een automobilist tussen zitten die moeilijk doet, want moeilijke mensen kan je in bijna geen enkel beroep vermijden.

https://https://gmwtrafficassist.nl