VNSU
Image default
Bedrijven

Hoe komt een horecaonderneming professioneel over?

Als eigenaar van een horecaonderneming wilt u natuurlijk dat uw onderneming goed loopt. Dit doet u door kwalitatief goed eten & drinken aan te bieden, maar een succesvolle horecaonderneming zit ook in andere dingen. Zo is de sfeer en de omgeving belangrijk, maar is de professionaliteit ook belangrijk voor de gasten. De vraag is wat u kunt doen om uw onderneming professioneel te laten overkomen? Deze vraag wordt verder in deze blog beantwoord.

Personeel

Het personeel is het visitekaartje van uw horecaonderneming. Uiteindelijk moeten zij het eten en drinken serveren, en zorgen zij voor de algemene sfeer van het restaurant. Daarom is het ook belangrijk dat u gekwalificeerd personeel aanneemt. En anders dat u deze mensen opleidt om professioneel en netjes over te komen. Veel van deze professionaliteit zit in de combinatie van het personeel naar de gasten. Positief zijn en meewerkend zijn is erg belangrijk. Dit betekent dat het ook handig is om voor nieuwe werknemers een soort van rollenspel te spelen. Hier kunnen zij zonder druk leren hoe bepaalde dingen moeten gebeuren. Dit heeft te maken met de communicatie, maar ook over het informeren aan de gasten, en het inschenken of serveren zelf.

Kleding

De professionaliteit van uw onderneming zit ook in de horeca bedrijfskleding van het personeel. Het personeel moet professioneel zijn, maar zonder goede kleding komt deze professionaliteit ook niet goed over. Professionele kleding moet ten eerste goed passen. Dit betekent dat een te groot of te klein shirt vaak niet mooi overkomt. De pasvorm is dus erg belangrijk. Verder is de kleur ook belangrijk van de kleding. In de horeca is de kans op viezigheid en vlekken groter dan andere beroepen, dus is het handig om donkere kleuren aan te schaffen. Het komt niet goed over als uw werknemer eten of drinken brengt met een vlek op zijn of haar shirt. Verder is het daarbij ook belangrijk dat u als werkgever meerdere kledingstukken aanschaft. De kleding moet altijd fris zijn en netjes. Als uw werknemers meerdere dagen achter elkaar werken, is het wel belangrijk dat zij ook een schoon shirt aan kunnen trekken. Als laatste is in de kleding ook belangrijk om de kleding te laten bedrukken met een logo. Het logo van uw onderneming op de kleding zorgt voor professionaliteit en ook herkenbaarheid. Zorg hierbij er wel voor dat het logo mooi en subtiel op de kledingstukken staat. Een te groot logo of op een rare plek zorgt voor een amateuristische uitstraling.

Details

Professionaliteit kan ook zitten in de details. Naast de het personeel en de kleding kunt u ook andere dingen doen om professioneel en netjes over te komen. Dit kan al zitten in kleine dingen, zoals het geven van de rekening. Iemand krijg een rekening, en dan een bonnetje in de hand duwen wordt niet gewaardeerd. Ook willen mensen dit niet altijd met iedereen delen. Zorg er dus voor dat u iets heeft waar u de rekening in doet, en geef daarbij ook nog iets gratis weg. Denk bijvoorbeeld aan een snoepje of een pepermuntje. Deze kleine dingen kunnen heel positief overkomen.