VNSU
Image default
Electronica en Computers

Hoe helpt het prototype model bij software ontwikkeling?

Indien je van plan bent om software te gaan ontwikkeling, kan het prototype model goed van pas komen. Een prototype maken (of een prototype laten maken) kan namelijk bijdrage aan de kwaliteit van de software. Wat het prototype model is en waarom het handig kan zijn voor jou, lees je in dit artikel.

Prototype model

Het prototyping model is een software ontwikkelingsmodel waarin een prototype wordt gebouwd, getest en opnieuw gemaakt wordt totdat een acceptabel product is bereikt. Dit model is een basis om een compleet systeem of software te produceren. Dit is een iteratief, trial-and-error ontwikkelingsmodel waarbij meerdere prototypes gerealiseerd worden.

Verschillende fases in het prototype model

Het prototyping model bestaat uit 6 verschillende fases, die allen doorlopen moeten worden. Fase 4 en 5 worden uitgevoerd totdat er een goed product staat.

Fase 1: Het vaststellen van de softwarevereisten

Een prototyping model begint met een analyse waarin gekeken wordt waar het systeem of de software aan moet voldoen. De eisen van het systemen worden tot in detail gedefinieerd. In deze fase worden de toekomstige gebruikers van het systeem betrokken, om hun vereisten vast te stellen.

Fase 2: Globaal ontwerp uitwerken

In de tweede fase wordt er een eenvoudig ontwerp van het systeem gerealiseerd. Dit ontwerp is geen volledig (functioneel) ontwerp. Het snelle ontwerp wordt gemaakt om de gebruikers een idee te geven van het systeem. Daarnaast helpt het snelle ontwerp bij het ontwikkelen van het prototype.

Fase 3: Het bouwen van een eerste prototype

In de derde fase wordt een eerste prototype ontworpen op basis van de informatie die is verzameld is tijdens het uitwerken van het globale ontwerp. Het prototype is een werkend model van het daadwerkelijke systeem, maar hoeft nog niet alle functionaliteiten te bevatten. Vaak worden er meerdere prototypes gerealiseerd, waarin verschillende functionaliteiten worden uitgewerkt.

Fase 4: (eerste) Evaluatie

Het voorgestelde systeem wordt aan de opdrachtgever voorgelegd voor een eerste evaluatie. Tijdens de evaluatie kom je achter de sterke en zwakke punten van het systeem of de software die je ontwikkelt hebt. De opmerkingen en suggesties van de klanten, opdrachtgevers en andere stakeholders worden verzameld en verstrekt aan de ontwikkelaar, zodat deze verwerkt kunnen worden.

Fase 5: Prototype optimaliseren

De feedback uit fase 4 dient verwerkt te worden, totdat alle stakeholders tevreden zijn met het product. De volgende stap is dus het optimaliseren van het prototype op basis van de feedback en suggesties van de stakeholders.

Zodra het prototype geoptimaliseerd is, wordt het prototype voorgelegd aan de stakeholders (stap 4). Dit geeft ze de mogelijkheid om nogmaals het prototype te evalueren. Indien alles naar wens is, is het definitieve systeem klaar voor lancering

Fase 6: Implementatie van het product

Zodra het prototype is goedgekeurd door alle stakeholders, moet het grondig getest worden. Voldoet het systeem aan alle wensen en komt het ongeschonden alle testen door? Dan is het tijd om het systeem of de software te implementeren.

Let hier op tijdens het prototyping proces

Tijdens het prototyping proces zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, wij zetten ze voor u op een rijtje:

  • Je kunt het beste prototyping gebruiken wanneer de vereisten van het systeem onduidelijk zijn.

  • Voldoende iteraties zijn essentieel om na lancering kostbare aanpassingen te voorkomen.

  • De ontwikkelaars van de software of het systeem moeten zich bewust zijn van de alle prototyping valkuilen.

  • Implementeert u deze methode? Wees dan nooit bang zijn om eerdere beslissingen te wijzigen als nieuwe ideeën moeten worden geïmplementeerd.

  • Implementeer belangrijke functies in een vroeg stadium. Raakt je tijd op? Dan heb je nog steeds een waardevol systeem.

 

https://www.b-engineering.nl/specialismen/prototypebouw