VNSU
Image default
Beauty en verzorging

Wat is vet bevriezen?

Buikvet laten bevriezen, ook bekend als cryolipolyse, is een niet-chirurgische methode om vetophopingen te verminderen die gericht zijn op specifieke lichaamsdelen door koude temperaturen te gebruiken. De operatie is bedoelt om kleine klontjes of vet kwijt te raken die niet weggaan met lichaamsbeweging of een dieet. De methode staat bekend als Coolsculpting.

Wat is de procedure voor het bevriezen van vet?

De procedure kan worden uitgevoerd in een gespecialiseerde polikliniek. Na het bepalen van de vorm en grootte van de vetafzetting wordt een markerend potlood gebruikt om een ​​rand rond het behandelgebied te tekenen. Tijdens de operatie zijn de patiënten wakker. De laag vetcellen (adipocyten) onder de huid wordt bevroren met behulp van een draagbaar hulpmiddel dat een applicator wordt genoemd. Om de huid te beschermen, wordt eerst een gelpad op het gebied aangebracht. De vetophoping wordt vervolgens opgezogen in de holle opening van de applicator. Als zuigkracht wordt gebruikt, kunnen patiënten een trekkend gevoel ervaren. Na 5 tot 10 minuten wordt het gebied gevoelloos als gevolg van het afkoelproces. De temperatuur voor de vetlaag wordt geleidelijk verlaagd tot 30,2 tot 39,2 graden Fahrenheit. Een bepaald behandelgebied kan tot een uur in beslag nemen. De applicator wordt verwijderd na behandeling van het gebied. Om de afbraak van de vetcellen te vergemakkelijken, kan het gebied vervolgens gedurende twee tot drie minuten worden gemasseerd.

Hoe worden vetcellen bevroren en vernietigd?

Op basis van de ontdekking dat vetcellen kwetsbaarder zijn voor schade door koude temperaturen dan andere cellen, zoals huidcellen, werd een procedure voor het bevriezen van vet ontwikkelt. De vetcellen worden aangetast door de koude temperatuur. De ontstekingsreactie van het lichaam op de verwonding leidt tot de dood van de vetcellen. Om de dode vetcellen en ander afval uit het lichaam te verwijderen, worden macrofagen, een soort witte bloedcel die een onderdeel is van het immuunsysteem, ‘naar het beschadigde gebied getrokken’.

Hoe lang duurt het om resultaten te zien na de procedure?

Ongeveer 4 maanden na de start van de behandeling hebben onderzoeken een gemiddeld vetverlies van 15 tot 28 procent aangetoond. Vanaf drie weken na de therapie kun je echter veranderingen beginnen te zien. Na ongeveer twee maanden is er een duidelijk merkbare verbetering.