VNSU
Image default
Bedrijven

Een nieuwe crematie in Den Haag

Steeds meer mensen kiezen voor een georganiseerde crematie in Den Haag. In Nederland is het momenteel een vaker gekozen optie dan een begrafenis. Hoe gaat een crematie eigenlijk in zijn werk?

Het eerste wat je moet regelen

Een overledene mag vanaf 36 uur na het overlijden gecremeerd worden, maar de crematie mag niet later dan zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden. Dit geeft de nabestaanden tijd om de uitvaart te regelen. Eerder of later cremeren is in uitzonderlijke gevallen mogelijk, maar alleen met toestemming van de burgemeester. Voor een vervroegde crematie Den Haag is bovendien toestemming van de officier van justitie nodig. Bij het regelen van een crematie Den Haag komt veel kijken. De nabestaanden hoeven dit niet alleen te doen; het is gebruikelijk dat een uitvaartverzorger helpt om alle wensen op een rij te zetten. De uitvaartverzorger maakt bijvoorbeeld afspraken met het crematorium, regelt het vervoer en de verzorging van de overledene en helpt bij het opstellen van rouwkaarten en rouwadvertenties.

Het moment van afscheid

De nabestaanden van de overledene bepalen waar de herdenkingsdienst die voorafgaande de crematie Den Haag plaatsvindt. Dit kan in het crematorium zijn, maar bijvoorbeeld ook in een aula op een andere ruimte. De invulling van de afscheidsplechtigheid gebeurt zoveel mogelijk naar de wens van de overledene en de nabestaanden. Zij kunnen bijvoorbeeld keuzes maken over de sprekers, de muziek of zang, de bloemen en het projecteren van foto’s of video’s. Ook beslist de familie of de kist van de overledene tijdens de dienst open of dicht blijft. Na de dienst kan de familie van de overledene de bloemen meenemen, maar deze kunnen ook in het crematorium achtergelaten worden. Veel crematoria hebben een bloemenveld of een soortgelijke herdenkingsplek. Na de afscheidsplechtigheid wordt de overledene naar de ovenruimte gebracht. Nu is het eigenlijk echt de crematie Den Haag. Op de kist wordt een vuurvast crematiesteentje met een uniek nummer geplaatst, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over de identificatie. De overledene wordt vervolgens op een speciale wagen de oven ingevoerd bij een temperatuur van 800 graden. Na de crematie Den Haag gaat de as gaat direct in een tijdelijke urn, de asbox. Hierna krijgen de nabestaande de urn met as van hun dierbare mee naar huis.