VNSU
Image default
Bedrijven

Gezonder eten voor een beter leven

Voeding en gemoedstoestand

Het effect dat voeding heeft op je brein wordt vaak onderschat. Het is algemeen bekend dat een vet- en suikerrijk dieet ertoe kan lijden dat je dik wordt. Er is over het algemeen minder bekend over de effecten van deze voeding op je brein. Onderzoek heeft aangetoond dat ons dieet een uitzonderlijk grote rol speelt in onze mentale gesteldheid en gemoedstoestand. Goede voeding verbeterd namelijk belangrijke cognitieve functies, waaronder het concentratievermogen en kortetermijngeheugen. Bepaalde aminozuren (in o.a. tonijn en rood vlees) bevorderen zelfs de aanmaak van het blijdschapshormoon serotonine. Dit effect is schijnbaar zo merkbaar, dat er mensen claimen genezen te zijn van hun depressie, enkel door het eten van rood vlees. 

Voeding en energielevel

Inname van te veel snelle koolhydraten (wit brood, suiker, …,) verstoort de natuurlijke metabolismebalans. Verstoring van deze balans kan zeer merkbare gevolgen hebben. Suikers geven je een sterke energie boost die maar van zeer korte duur is, waardoor je gedurende de dag veel pieken en dalen ervaart in je energielevel. In feite komt het erop neer dat je over de gehele dag veel actiever bent wanneer je snelle koolhydraten zoveel mogelijk vermijdt.

Hoe ziet een gezond dieet eruit?

Een goede dag begint bij een goed ontbijt. Sommige mensen hoor je zelfs zeggen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Dat ontbijt echt belangrijker is dan avondeten of middageten, heeft de wetenschap nooit honderd procent bewezen. Toch zijn er in de wetenschap sterke aanwijzingen gevonden wat betreft de gezondheidsvoordelen van ontbijten. Een goed ontbijt is daarom een belangrijk onderdeel in een gezond dieet. Een gezond ontbijt bestaat uit een combinatie van eiwitten, onverzadigde vetzuren, langzaam afbreekbare koolhydraten en de bijbehorende micronutriënten. Bovenstaande voedingswaarden zijn over het algemeen de basis van gezonde voeding en moeten dus ook terugkomen in de lunch en het diner.

Soms heb je tussen de maaltijden door honger, of gewoon zin om iets te snacken. Probeer in dat soort situaties evengoed te kiezen voor een goede snack. Pak bijvoorbeeld gezonde havermoutkoekjes in plaats van chocolate chips koekjes. Of switch de peperkoek om voor gezonde havermoutkoekjes. De meeste reguliere koekjes die je kan kopen bij de supermarkt zitten bomvol geraffineerde suikers. Een groot voordeel van gezonde havermoutkoekjes en andere gezonde snacks is het lage suikergehalte.

https://makkelijkafvallen.nl/recepten/gezonde-havermoutkoekjes/