VNSU
Image default
Society / Law

Mooi riet op je dak

Rieten daken, ze zijn tegenwoordig wel een toonbeeld van luxe. Een gemiddeld rietdekkersbedrijf komt ook eigenlijk alleen maar in de rijkere wijken van de Nederlandse steden en gemeenten en een rietdekker werkt dan ook meestal toch wel in het rijkere segment.

Vroeger was dat echter totaal anders, toen riet juist de dakbedekking van de armeren was. Dat is ook niet zo vreemd, want riet an sich is een goedkoop materiaal en riet was dan ook echt het enige dat dan werd gebruikt. Dat maakte dus ook dat die daken niet echt heel erg goed waren kwalitatief gezien en bovendien was het ook nog eens brandgevaarlijk. Voor dat alles hoef je tegenwoordig niet meer bang te zijn.

Tegenwoordig worden er dan ook heel andere methoden ingezet wanneer het gaat over een dak van riet. Nagenoeg nooit wordt er nog enkel riet gebruikt, maar meestal wordt er gekozen voor een gecombineerde constructie van bijvoorbeeld dakpannen of beton met daarop riet. De meest gebruikte combinatie is die van dakpannen en riet. De dakpannen dienen hierbij als fundament voor de constructie en worden dan ook aan het zicht onttrokken. Zo heb je dus wel de stevigheid van dakpannen maar het stijlvolle uiterlijk van een rieten dak.

Het riet zelf heeft ook een verandering ondergaan in de loop der jaren. Wanneer er gekozen wordt voor echt riet, wordt dit riet dan ook eerst geïmpregneerd om het brandwerend te maken. Zodoende is een dak van riet tegenwoordig dan ook gewoon helemaal veilig. Tegenwoordig wordt er eigenlijk nog vaker gebruik gemaakt van nep riet. Qua uiterlijk zie je hier helemaal niks van maar het gaat wel een stuk langer mee dan echt riet. Bovendien is het ook minder gevoelig op zaken zoals organische groei van bijvoorbeeld mos of schimmels, die de stevigheid van je dak ernstig kunnen aantasten.

http://www.rietwerk.nl