VNSU
Image default
Sport

Wat is stand up paddle boarding nu eigenlijk?

Stand up paddle boarding, ook wel stand up paddle surfing of suppen genoemd, is een relatief nieuwe watersport en blijft aan populariteit winnen. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een activiteit waarbij je rechtop op een surfplank staat en een lange peddel gebruikt om je boven op het water voort te bewegen. Het kan worden beoefend op kalm water, uitdagende golven en alles daartussenin. Lees verder om meer te weten te komen over hoe deze sport is ontstaan, en welke uitrusting je ervoor nodig hebt.

Hoe is suppen ontwikkelt door de jaren heen?

Stand up paddle boarding begon in 1960 in Hawaii. De “Beach Boys”, die toezicht wilden houden en foto’s wilden maken van hun surfstudenten, en een verhoogde hoek nodig hadden om dit te doen, besloten om bovenop hun surfplanken te gaan staan en hun kano peddels te gebruiken om over het water te glijden.

Vanaf de jaren ’60 werd SUP overgenomen door atleten die op zoek waren naar een goede core workout. Bij laag surfgehalte vonden surfers het ook een goede trainingsactiviteit en vonden het uiteindelijk zo leuk dat ze deelnamen aan evenementen en wedstrijden specifiek voor de sport. Sommige surfers hebben zich bekeerd tot stand up paddle boarding omdat ze het makkelijker vinden om inkomende sets golven te zien. Dit leidt ertoe dat ze actief meer golven vangen – en hoe kan dat een slechte zaak zijn? Moderne riders die op zoek zijn naar een uitdaging beoefenen de sport zelfs op stromende rivieren, waarbij ze de stroomversnellingen en andere obstakels moeten navigeren.

Voor doorsnee mensen heeft SUP aan populariteit gewonnen omdat het veel gemakkelijker te leren is dan het traditionele surfen. Een snelle les zal hen op hun voeten hebben, en daar blijven. Een interessant feit om op te merken: vrouwen hebben de neiging om deze sport gemakkelijker te vinden als gevolg van hun lagere centrum van de zwaartekracht.

SUP voor beginners kan een uitstekende meer of kalm water sport zijn, omdat het verheft het oogpunt van de rijder, waardoor het gemakkelijker is om te nemen in de bezienswaardigheden, zoals wilde dieren en prachtige mariene landschap.

Stand up Paddle Board accessoires

Het belangrijkste onderdeel van de uitrusting voor stand up paddle boarding is de plank zelf. Het is mogelijk om een gewone surfplank te gebruiken, maar het is aan te raden om een plank te kopen die speciaal voor SUP is gemaakt. Deze boards zijn langer, breder en bieden meer stabiliteit. Ze hebben meestal een schuimkern, omgeven door een epoxyhars. De laatste tijd zijn er ook opblaasbare boards op de markt.

Vervolgens heb je een peddel nodig. De meeste peddels zijn gemaakt van carbon, glasvezel of hout en bestaan uit een schacht en een handvat. Als je een peddel kiest, zoek er dan een die ongeveer 15 cm langer is dan jij.

Als je net begint met stand up paddle boarding, zul je waarschijnlijk je uitrusting willen huren. Instap boards kosten rond de €600 met duurdere boards tot €2000. Een fatsoenlijke peddel kost je ongeveer €100.