VNSU
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wetgeving omtrent het ontslagrecht

Een werknemer ontslaan of als arbeider/bediende je ontslag geven, kan niet zomaar. Er zijn heel wat regels aan verbonden. Op deze pagina zetten we de belangrijkste info op een rijtje.

Hoe kom je tot een ontslag?

Ontslag door werkgever (eenzijdig)

Wanneer een werkgever beslist om zijn/haar werknemer te ontslaan, is er eerst een preventieve toets. De kantonrechter of UWV controleer of er voldaan is aan de regels om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Enkele mogelijke redenen zijn:

  • Langdurige arbeidsongeschiktheid
  • Diefstal
  • Bedrijfseconomische omstandigheden
  • Verstoorde arbeidsverhouding

Het is natuurlijk ook mogelijk dat er meerdere ontslaggronden gecombineerd worden. Bijvoorbeeld iemand met verstoorde arbeidsverhoudingen die frequent ziekterverzuim pleegt. 

Ontslag met wederzijds goedvinden

Heel wat werknemers en werkgevers ontbinden de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Er is dus een onderling overleg en goedkeuring om de werknemer te laten gaan. Voor dit ontslag zijn er enkele voorwaarden:

  • Kan enkel schriftelijk
  • Einddatum moet vermeld worden
  • Eventuele vergoeding moet vermeld worden

Belangrijk om te weten is dat een ontslaggevend werknemer 14 dagen bedenktijd heeft. Binnen deze bedenktijd mag je schriftelijk terugkomen op het ontslag. Dat kan zonder een reden op te geven.

Transitievergoeding

Vaste en tijdelijke werknemers krijgen na hun ontslag een transitievergoeding indien de werkgever het ontslag geeft. Deze vergoeding dient voor een bijkomende scholing of begeleiding bij de overstap naar een andere baan. 

Heeft de werkgever geïnvesteerd in de opleiding van de werknemer om zijn/haar bredere inzetbaarheid buiten de organisatie te bevorderen? Dan kunnen deze kosten in mindering gebracht worden van de transitievergoeding.

Wat na het ontslag?

Direct aan de slag

Bij een ontslag met wederzijds goedvinden heeft de werknemer meestal al een nieuwe baan op het hoog. Hij of zij kan dus meteen aan de slag bij de nieuwe werkgever. 

Op zoek naar een nieuwe job

Je bent plots ontslagen? Dan moet je natuurlijk een nieuwe baan zoeken. Gelukkig zijn er verschillende jobsites waarop je duizenden vacatures vindt. Hoor ook eens rond in je netwerk, want misschien is er net een leuke functie vrijgekomen. Voordat je gaat solliciteren, moet je eerst je cv op punt zetten. Vergeet niet om ontbrekende info aan te vullen (over je vorige baan, nieuwe vaardigheden…). Nog een tip: maak een motivatiebrief voor elke sollicitatie. Zo vergroot je kans op succes. 

Omscholen/bijscholen

Een ontslag is misschien de uitgelezen kans om jezelf om te scholen en toch voor je droomjob te gaan. Heel wat mensen geven hun carrière een nieuwe melding door in een totaal andere sector te gaan werken. Geen zin om jezelf volledig om te scholen? Dan is een bijscholing misschien interessant. Verfijn je vaardigheden om jezelf aantrekkelijker te maken voor potentiële werkgevers.