VNSU
Image default
Eten en drinken

Naast gezonde ingrediënten zit er ook altijd volop inspiratie in een maaltijdbox

Naast gezonde ingrediënten zit er ook altijd volop inspiratie in een maaltijdbox

 

Op die drukke en overvolle doordeweekse dagen ontbreekt het vaak aan inspiratie om eens lekker en gezond te gaan koken. Je kent het wel, die overvolle agenda waar tal van wekelijkse verplichtingen in staan. Zijn het niet de kinderen die naar sport gebracht moeten worden, dan is het wel de ouderavond of de vergadering van plaatselijk belang die de wekelijkse agenda vullen. Het koken van een uitgebreide lekkere maaltijd schiet er dan vaak bij in. Wat dat betreft is de maaltijdbox een uitkomst. Daar zitten niet alleen gezonde voedingsbronnen in maar vaak wordt de box aangevuld met kookinspiratie in de vorm van verschillende afgedrukte menu’s. Zo hoef je nooit meer naar inspiratie te zoeken als je de wekelijkse maaltijden aan het voorbereiden bent.

 

Het is natuurlijk altijd verleidelijk om voor de snelle hap of de kant-en-klare maaltijd uit de supermarkt te gaan. Toch legt die het vaak qua uiterlijk en gezonde vitamines af tegen de verse groenten en ingrediënten die je in een maaltijdbox vindt. De afgelopen jaren is de gemiddelde Nederlander er zich steeds meer van bewust geworden dat het niet alleen om gemak draait wanneer we een maaltijd op tafel zetten. We willen ook gevarieerd en zeker gezond eten. Bij de meeste gezinnen zal er altijd groente, een stukje vis of vlees op het menu staan. Het produceren van een stuk vlees kost uiteindelijk veel energie en veroorzaakt ook de nodige uitstoot van stikstof. Daarom komt het bij steeds meer gezinnen voor dat ze er voor kiezen om twee keer per week een vleesloze warme maaltijd op tafel te zetten. Misschien is het nog beter om het roer helemaal om te gooien en te kiezen voor de vegetarische of veganistische maaltijd box. De vegan box bestellen is tegenwoordig een fluitje van een cent.

 

Voor wie niet bekend is met de vegetarische of vegan maaltijdbox heeft misschien de indruk dat deze minder gevarieerd zal zijn vanwege het ontbreken van vlees of vis. Maar in de huidige tijd is het aanbod van vegan en vegetarische producten haast oneindig. Naast groente is er de mogelijkheid om op basis van tofu of tempeh veel lekkere gerechten te maken.

 

Sticky Tempeh

In tegenstelling tot tofu is tempeh veel minder bekend in de Nederlandse keukens. Wil je veganistisch koken dan is Tempeh een dankbare bron om eens flink te variëren in wat je normaal in de pan doet. Het is namelijk een bijzondere plantaardige eiwitbron op basis van soja. Ben je minder fan van de structuur van tofu dan is de prettige structuur van tempeh daardoor een veelzijdig te gebruiken basis. Meestal zitten er in maaltijdboxen inspiratietips zodat je ook bijvoorbeeld een lekker sticky tempeh kunt maken. Hoe makkelijk is dat. Een bekende variant is met rijst, sperziebonen, pindasaus en gebakken uitjes. Ik zou zeggen eet smakelijk!

 

Moeilijk kiezen

Het zal al met al lastig zijn om de juiste maaltijdbox te kiezen. Soms bestaat er de mogelijkheid om een proefbox te bestellen, zodat je kunt ervaren of het naar je smaak is. Je hebt niet alleen verschillende landelijke aanbieders ook is er op lokaal niveau van alles te verkrijgen. Het mooie daarvan is, dat de groenten uit een lokale box vaak in de buurt geoogst zijn. Zit er bijvoorbeeld zuivel in dan komt het waarschijnlijk rechtstreeks bij een boer bij jou uit de buurt. Ook een reden om wel of niet voor een bepaalde maaltijdbox te kiezen.