VNSU
Image default
Woning en Tuin

Vochtvorming op het plafond

Als er problemen ontstaan op het gebied van vochtvorming op het plafond dan zijn er in principe meerdere mogelijke oorzaken. Relatief vaak is waterschade verantwoordelijk voor vochtige plafonds. Als je nu meteen begint te drogen, loopt u het risico het probleem te verergeren.

Dit komt omdat dakconstructies soms sterk verschillen en er geen uniforme aanbevelingen zijn voor met name oude gebouwen. De eerste stap moet dus zijn om te controleren of het plafond alleen maar is opgehangen. Als dit het geval is, zijn er relatief grote holtes, die op hun beurt een broedplaats zijn voor condensatie (watervlekken, druiplekken, enz.).

Een geschikte maatregel is dan ook om eerst alle bestaande holtes uit te drogen. Anders zou hier ongemerkt een opvangbak voor verschillende soorten schimmel kunnen ontstaan, wat na verloop van tijd de kamerlucht zal aantasten en een negatief effect zal hebben op de gezondheid van de bewoners.

Voor veel nieuwe gebouwen wordt gipsplaat gebruikt voor de binneninrichting en het is niet ongewoon dat er plafonds aan worden opgehangen. In sommige gevallen kan schade door waterschade nog worden hersteld, maar ontmanteling is ook een alternatief. Alleen de deskundige kan beslissen welke methode zinvol is en op welke gebieden aanvullende maatregelen moeten worden genomen.

Algemene vochtbestrijding tips tegen vocht

Halfslachtige maatregelen en “geknoei” moeten ten koste van alles worden vermeden. In het geval van vochtige muren is een professionele analyse nodig om alle bronnen van gevaar te identificeren en te elimineren. Dit kun je het beste door een ervaren bedrijf laten doen. Een bedrijf die ik persoonlijk aanraadt is Aquaconsult. Dit bedrijf is gespecialiseerd in vochtbestrijding in Oost-Vlaanderen. In principe zijn er aantal veilige methoden om vochtige muren uit te drogen.

Volgens bepaalde injectiemiddelen worden er in het vochtige metselwerk middelen gebruikt. Hier moeten verschillende kleine gaatjes geboord worden. Afhankelijk van hoe permanent het vocht het metselwerk al heeft aangetast, is het aan te raden om vervolgens een barrièrelaag aan te brengen. Dit helpt te voorkomen dat het verzamelde vocht in het metselwerk opstijgt. Het elektrofysische proces wordt vaak gebruikt in combinatie met wandontzilting. De elektroden worden zo aangebracht dat er een gelijkspanning wordt opgewekt. Het elektrische veld dat hierdoor ontstaat, dient als een beschermende barrière binnen het metselwerk, zodat het het watertransport kan beïnvloeden.

Correcte ventilatie en verwarming is essentieel omdat schadelijke stoffen zich via de lucht in de kamer gemakkelijk door het hele huis kunnen verspreiden. Schimmel wordt een gevaar wanneer de verwarming weer wordt geïntensiveerd tijdens het koude seizoen. De eigen sporen worden verdeeld en komen in de luchtwegen terecht, zodat vooral mensen die al voorgestresst en immuungecompromitteerd zijn, risico’s lopen.
De verwarming moet in de winter constant zijn, want gekoelde muren zijn contraproductief.

Pas nu begint de luchtvochtigheid te condenseren, wat op zijn beurt de voedingsbodem is voor schimmelgroei. Er moet voor worden gezorgd dat elke kamer permanent wordt verwarmd. Een kamertemperatuur van minimaal 15 graden wordt aanbevolen. Tegelijkertijd moet de kamerlucht meerdere malen per dag worden ververst. Hiervoor is het aan te raden om de kamer meerdere malen per dag gedurende ongeveer vijf tot tien minuten te luchten.