VNSU
Image default
Dienstverlening

Hoe werkt de screening bij het aanvragen van een VOG

Wanneer je gaat solliciteren kan het zo zijn dat er wordt gevraagd om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), bij sommige branches is het zelfs verplicht om een VOG te laten zien. Wanneer je bijvoorbeeld met kinderen wilt gaan werken of een baan wilt met een grote verantwoordelijkheid is dit noodzakelijk. In een VOG staat namelijk alles omtrent je gedrag in het verleden, er is bijvoorbeeld in te zien of je ooit met politie in aanraking bent geweest. 

Werkgever

Wanneer er een VOG nodig is komt dit vanuit de (toekomstige) werkgever, hij of zij wil namelijk dat jij een VOG laat zien. De (toekomstige) werkgever moet dan ook de VOG aanvragen, dit kan op twee manieren schriftelijk of digitaal, het is maar net hoe de (toekomstige) werkgever hem wil. De digitale VOG moet op een andere manier worden aangevraagd dan de schriftelijke VOG, voor de digitale VOG krijg je namelijk een code in de mail. Deze code moet je invullen in de VOG samen met je gegevens, je hoeft dan alleen nog maar te betalen, dit kost €33,85. Om de VOG schriftelijk te krijgen moet je naar het gemeentehuis gaan, hier betaal je wel meer voor omdat je geholpen wordt. Om de VOG schriftelijk te krijgen kost je €41,35.

Screening  

In de screening wordt het gekeken naar je gedrag uit het verleden, uiteindelijk komt hier dan het oordeel uit of je wel of niet bevoegd bent om een baan te krijgen met een grote verantwoordelijkheid. Er zijn wel een aantal regels voor de screening, zo moet de screening namelijk noodzakelijk zijn, mag je de gegevens alleen bewaren voor de tijd dat je ze nodig hebt en mag je de gegevens niet gebruiken voor andere doelen dan de VOG voor was aangevraagd.