VNSU
Image default
Society / Law

Zitten er online rechten op software?

Het intellectueel eigendom kan worden onderverdeeld in veel verschillende deelonderwerpen, een daarvan is het auteursrecht. Maar ook dit recht kan op veel verschillende manieren worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan online en offline. De wereld van online wordt steeds groter en groter, hierdoor wordt het aandeel van het auteursrecht online ook steeds groter. Neem bijvoorbeeld software als voorbeeld. Het is van groot belang dat het auteursrecht hierop wordt nageleefd aangezien software niet meer is weg te denken uit onze huidige informatiesamenleving. Maar hoe zorg je dat dit wordt nagestreefd en hoe weet je zeker dat je software goed is beschermd?

Inbreuk op het auteursrecht

Heb je eigen software gemaakt en ben je bang dat iemand anders hier misbruik van maakt? Dan is het belangrijk dat je dit goed in de gaten houdt. Inbreuk op auteursrecht mag nooit. Vermoed jij dat iemand wel degelijk inbreuk maakt op jouw auteursrecht? Zorg dan dat je hulp vraagt aan een advocaat die gespecialiseerd is in het auteursrecht op software. Wanneer je vermoed dat er een conflict gaat oplopen kun je er niet vroeg genoeg bij zijn, hoe eerder hoe beter. Een advocaat die gespecialiseerd is in auteursrechten op software kan je advies geven en helpen bij het oplossen van het conflict. Zeker wanneer je zelf weinig verstand over deze zaken hebt is het fijn om advies te krijgen van een expert.

Voorkomen is beter dan genezen

Wees voorzichtig met wat je allemaal wel en niet online publiceert. Veel mensen kopiëren afbeeldingen, video’s en andere auteursrechtelijke zaken van internet zonder erbij na te denken. Dit geldt ook voor software, delen van codes en andere aanverwante zaken worden vaker en sneller overgenomen dan je zou denken. Zorg daarom goed voor je eigen materiaal en publiceer het niet zomaar overal online. Voor meer informatie zie https://www.lawfox.nl/ictrecht/auteursrecht-software/.

https://www.lawfox.nl/ictrecht/auteursrecht-software/