VNSU
Image default
Onderwijs

Dit leren leerlingen écht in het kunstonderwijs

Leerlingen van alle leeftijden kunnen ontzettend veel leren van culturele en kunstzinnige activiteiten. Omdat niet alle leerlingen thuis in aanraking komen met kunst en cultuur in de breedste zin van het woord, ligt hiervoor een belangrijke taak voor scholen. Een taak die ook nog eens ontzettend leuk én ontzettend veelzijdig is. Alleen: als school heb je natuurlijk nooit de vakkennis voor alle verschillende kunstdisciplines in huis. Daarom is het inhuren van externe expertise zo nu en dan onmisbaar. Wij geven culturele en kunstzinnige workshops op school en workshops op de basisschool. Dat doen we met veel plezier! Het is een feestje om keer op keer te zien wat leerlingen ervan opsteken. Kunsteducatie ontstijgt namelijk áltijd de kunst zelf. Wij zetten de bijkomstige voordelen van het kunstonderwijs graag voor je onder elkaar.

Grenzen verleggen

Leerlingen die aan de slag gaan met een kunstvorm die voor hen helemaal nieuw is, worden uitgedaagd om hun grenzen te verleggen en nieuwe dingen te proberen. Vaak voor een publiek, maar op z’n minst voor de nieuwsgierige ogen van hun klasgenoten. Dat is voor veel leerlingen best wel spannend. Ze leren hoe het is om te experimenteren met nieuwe dingen en dat het niet erg is om fouten te maken.

Nieuwe uitingsvormen verkennen

Het is ontzettend belangrijk om te weten hoe je uiting geeft aan gedachten en emoties. Kunst leent zich daar supergoed voor. Of je nou danst, muziek maakt, toneel speelt of een beeldend kunstwerk maakt, je stopt er altijd een stukje van jezelf in. Het is voor leerlingen ongekend waardevol om al op jonge leeftijd kennis te maken met een veelzijdig aanbod van manieren om uiting te geven aan wie ze zijn.

Groepsbinding

Met welke kunstvorm je op school ook aan de slag gaat, het is altijd in klassikaal verband. Hierdoor ervaren leerlingen hoe het is om samen verantwoordelijk te zijn voor het neerzetten van een groepssfeer waarin iedere leerling zichzelf kan zijn en veilig kan experimenteren.

https://www.grotebroer.nl